“In cautarea fericirii” este un subiect larg dezbatut in ultimii ani, mai mult decat oricand. Intr-o lume in care am uitat sa traim, si doar supravuituim, apare o nevoie capitala de a gasi metode prin care sa avem stari de fericire. De multe ori ele se numesc dependente.
Exista aceasta veche credinta ca emotiile “negative” ar trebui contrabalansate cu fericirea si ca fericirea este o stare naturala.
Doar cu scop educative, nu exista emotii negative, sunt doar emotii acceptate sau neacceptate social.
Mai mult, fericirea a devenit semn social de bunastare. Cine e fericit si arata asta tuturor e un om bogat. A, da, si puternic. Ia uite ce are el si nu ai tu.
Toata cautarea asta este un fel de vanatoare pentru care te pregatesti, planifici, depui mult efort, te inarmezi, iei langa tine pe toti cei care te pot ajuta, aduni toate resursele, anunti pe toata lumea in ce Aventura pleci, si cand ajungi in padure realizezi un lucru: nu stii cum arata.
Copilul din spatele diagnosticului
Ascultă ⟶Nici nu stii ce cauti, cum se simte si daca de asta ai nevoie.
Cateva tipologii de oameni fericiti
Fericitul spiritual are a descoperit secretul vietii vesnice fericite. Acesta este un invatator si le arata celorlalti cat sunt ei de nefericiti pentru ca nu au ascultat ce 10 maestrii si nu au mers la slujba destul de des.
Fericitul evident care zambeste tot timpul si este plin de viata oricand, oricum. Este peste tot si spune in jur ca nu ai de ce sa fii trist pentru ca totul e minunat in jur. Multi il admira pentru aceea stare constanta de fericire si beatitudine. Cateodata mai lipsesc unicornii in din peisaj. In alte vremuri ar fi fost inclus la maniacal, insa acum este inspirational.
Fericitul opulent. Pentru ca poate, si arata asta. E fericit pentru ca are. Atat.
Fericitul care este gol in interior, doar incearca sa supravietuieasca.
Eu iti propun sa nu fii fericit. Propunerea mea suna asa: Alege sa fii fericit atunci cand vrei, iar in rest sa ramai in echilibru.
Sa iti spun de fapt adevarul: Fericirea este starea obtinuta in urma implinirii nevoile emotionale.
Voi sari peste nevoile prezentate in bine-cunoscuta piramida a lui Maslow, si o sa iti mentionez cateva dintre nevoile emotionale primare de care noi toti avem nevoie sa fie satisfacute in perioada copilariei: Atasament si Securitate, Autonomie si Identitate personala, Autocontrol si limite sanatoase, Autoapreciere si exprimare spontana, Relaxare si Joaca.
Acestea sunt marile categorii, in ordinea aparitiei lor pe parcursul dezvoltarii umane, primii ani de viata, conform modelul din forma de psihoterapie Schema Therapy.
Daca ar fi sa pun totul intr-o singura fraza ar suna asa: Fericirea este starea pe care o am in momentul in care ma simt in siguranta, simt ca e cineva acolo pentru mine, stiu cine sunt si sunt independent, sunt liber sa imi exprim nevoile si emotiile, stiu sa pun limite si sa ma protejez, sunt liber sa ma joc si sa fiu spontan.
Vrei echilibru si sa iti oferi sansa de a simtii fericirea? Simplu.
- Intoarce-te catre nevoile tale emotionale primare.
- Promoveaza si mentine relatii sanatoase cu tine si cu cei din jur.
- Joaca-te! Doar copiii pot experienta fericirea autentica.
A, da, uitasem sa iti spun: Fericirea este o alegere!